Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
80 min.

To najlepszy przepis na Cordon Bleu, czyli roladki z kurczaka! Filety z piersi kurczaka są nadziewane szynką i szwajcarskim serem. Pychota!

Składniki:

  • 8 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
  • 8 plasterków gotowanej szynki
  • 4 grube plastry szwajcarskiego sera, pokrojone na kawałki długości 2,5 cm
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 55 g masła, stopionego
  • 1/2 szklanki (45 g) pokruszonych płatków kukurydzianych

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

2Kurczaka umieścić pomiędzy warstwami foliowych woreczków i roztłuc tłuczkiem do grubości ok. 3 mm. Na każdym plasterku szynku ułożyć podłużny pasek sera i posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Zawinąć ser w szynkę, a następnie umieścić te roladki na piersiach kurczaka i zawinąć ponownie rolady. Końce kurczaka wepchnąć do środka (aby nadzienie nie wyciekło) i spiąć wykałaczkami.

3Stopione masło wlać do małej miski. Do innej miski wsypać płatki kukurydziane. Zamaczać każdą roladę po kolei w maśle, a następnie obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Zapanierowane roladki układać w lekko wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.

4Piec przez około 40 minut, aż kurczak się przyrumieni, a wyciekające z niego soki będą przejrzyste. Podawać z sosem Cordon Bleu.

5Sos Cordon Bleu: w małym rondelku wymieszać zupę z puszki ze śmietaną i sokiem cytrynowym. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy sos będzie gorący, polać nim rolady z kurczaka. (Z tego przepisu wychodzi ok. 2 szklanki sosu).

Porcja dla:

6 osób