30 min.
50 min.
80 min.
To najlepszy przepis na Cordon Bleu, czyli roladki z kurczaka! Filety z piersi kurczaka są nadziewane szynką i szwajcarskim serem. Pychota!
Składniki:
- 8 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
- 8 plasterków gotowanej szynki
- 4 grube plastry szwajcarskiego sera, pokrojone na kawałki długości 2,5 cm
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 55 g masła, stopionego
- 1/2 szklanki (45 g) pokruszonych płatków kukurydzianych
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
2Kurczaka umieścić pomiędzy warstwami foliowych woreczków i roztłuc tłuczkiem do grubości ok. 3 mm. Na każdym plasterku szynku ułożyć podłużny pasek sera i posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Zawinąć ser w szynkę, a następnie umieścić te roladki na piersiach kurczaka i zawinąć ponownie rolady. Końce kurczaka wepchnąć do środka (aby nadzienie nie wyciekło) i spiąć wykałaczkami.
3Stopione masło wlać do małej miski. Do innej miski wsypać płatki kukurydziane. Zamaczać każdą roladę po kolei w maśle, a następnie obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Zapanierowane roladki układać w lekko wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
4Piec przez około 40 minut, aż kurczak się przyrumieni, a wyciekające z niego soki będą przejrzyste. Podawać z sosem Cordon Bleu.
5Sos Cordon Bleu: w małym rondelku wymieszać zupę z puszki ze śmietaną i sokiem cytrynowym. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy sos będzie gorący, polać nim rolady z kurczaka. (Z tego przepisu wychodzi ok. 2 szklanki sosu).
Porcja dla:
6 osób