15 min.
30 min.
45 min.
Shepherds pie to nic innego jak zapiekanka z mięsem i puree ziemniaczanym. To ulubione danie obiadowe mojego męża, a to jest wersja wyjątkowa – którą mu piekę na Walentynki!
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki, obrane
- 500 g resztek ugotowanej lub upieczonej jagnięciny
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 5 cm imbiru pokrojonego w drobną kostkę
- szczypta zmielonego czarnego pieprzu
- łyżka masła
- 100 ml mleka
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Ziemniaki włożyć do garnka, zalać wodą i dodać szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut. Odcedzić, rozgnieść na puree, dodać masło i mleko, wymieszać i odstawić.
3Jagnięcinę posiekać albo zmiksować w blenderze. Cebulę podsmażać przez 5 minut na małym ogniu na patelni na łyżce oleju. Dodać jagnięcinę i imbir i dobrze wymieszać.
4Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i przykryć ziemniakami. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.
Porcja dla:
4 osób