Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Shepherds pie to nic innego jak zapiekanka z mięsem i puree ziemniaczanym. To ulubione danie obiadowe mojego męża, a to jest wersja wyjątkowa – którą mu piekę na Walentynki!

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki, obrane
  • 500 g resztek ugotowanej lub upieczonej jagnięciny
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 5 cm imbiru pokrojonego w drobną kostkę
  • szczypta zmielonego czarnego pieprzu
  • łyżka masła
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Ziemniaki włożyć do garnka, zalać wodą i dodać szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut. Odcedzić, rozgnieść na puree, dodać masło i mleko, wymieszać i odstawić.

3Jagnięcinę posiekać albo zmiksować w blenderze. Cebulę podsmażać przez 5 minut na małym ogniu na patelni na łyżce oleju. Dodać jagnięcinę i imbir i dobrze wymieszać.

4Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i przykryć ziemniakami. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.

Porcja dla:

4 osób