Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Doskonały przepis na kurczaka, który nadaje się na każdą okazję. Świetnie smakuje z ryżem lub z makaronem. Podawać z uśmiechem!

Składniki:

  • 4 połowki piersi kurczaka bez kości i skóry, pokrojone na paski
  • 2 jajka, rozbełtane
  • 40 g startego sera parmezan
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 120 ml (1/2 szkl.) białego wina
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie:

1Przyprawić kurczaka solą i pieprzem do smaku. Rozsypać na płytkim talerzu ser parmezan. Podzielić pokrojonego kurczaka na 3 części i obtoczyć kurczaka w jajku, następnie w parmezanie. Powtórzyć czynność aż wszystkie kawałki kurczaka będą spanierowane (Jeśli zabraknie jajka lub sera należy dodać więcej).

2Na patelni rozpuścić masło lub margarynę na średnio-dużym ogniu. Smażyć kurczaka, często mieszając, aż będzie złoto-brązowy.

3Zmniejszyć ogień i dodać wino. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.

Porcja dla:

6 osób