Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Doskonały przepis na kurczaka, który nadaje się na każdą okazję. Świetnie smakuje z ryżem lub z makaronem. Podawać z uśmiechem!
Składniki:
- 4 połowki piersi kurczaka bez kości i skóry, pokrojone na paski
- 2 jajka, rozbełtane
- 40 g startego sera parmezan
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 120 ml (1/2 szkl.) białego wina
- 4 łyżki masła
Przygotowanie:
1Przyprawić kurczaka solą i pieprzem do smaku. Rozsypać na płytkim talerzu ser parmezan. Podzielić pokrojonego kurczaka na 3 części i obtoczyć kurczaka w jajku, następnie w parmezanie. Powtórzyć czynność aż wszystkie kawałki kurczaka będą spanierowane (Jeśli zabraknie jajka lub sera należy dodać więcej).
2Na patelni rozpuścić masło lub margarynę na średnio-dużym ogniu. Smażyć kurczaka, często mieszając, aż będzie złoto-brązowy.
3Zmniejszyć ogień i dodać wino. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
Porcja dla:
6 osób