Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Oszałamiające ratatouille przygotowane z oberżyny, kolorowej papryki i cebuli. Podawać na ciepło lub na zimno, z chrupiącym pieczywem i z serem.

Składniki:

  • 1 bakłażan, obrany i pokrojony w plastry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 zielonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 żółtej papryki pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Bakłażana podsmażać przez 10 minut na patelni, na 1 łyżce oliwy, na średnim ogniu. Zdjąć z patelni i odstawić.

2Na patelnię wrzucić paprykę i podsmażać przez 10 minut na 1 łyżce oliwy. Zdjąć z patelni i odstawić.

3Posiekane cebulę i czosnek podsmażać na patelni przez 5 minut na 3 łyżkach oliwy, na średnim ogniu.

4Bakłażana rozgnieść widelcem, dodać do cebuli wraz z papryką i koncentratem pomidorowym.

5Gotować na średnim ogniu przez 5 minut.

6Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, papryką i pietruszką, i pomału wymieszać.

Porcja dla:

4 osób