Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Marchewka z dodatkiem miodu i cytryny oraz nutką imbiru. Najlepiej użyć świeżego imbiru i dodać jeszcze odrobinę startej skórki z cytryny.

Składniki:

  • 1/2 kg marchewki pokrojonej w plasterki
  • 55 g masła
  • 2 i 1/2 łyżki miodu
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub do smaku)

Przygotowanie:

1Włożyć marchewkę do gotującej wody i gotować do miękkości, ale nie rozgotować (około 5 minut). Odcedzić.

2W dużej patelni na małym ogniu stopić masło z miodem. Dodać mielony imbir i sok z cytryny, a następnie marchew, wymieszać całość i podgrzać.

Porcja dla:

6 osób