Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
08 min.
08 min.
Całkowity czas:
13 min.
13 min.
Do tych szaszłyków zwykle używam miecznika, ale możecie użyć każdej innej ryby o zwartym mięsie. Przygotowanie tego dania jest super-szybkie, ale trzeba zarezerwować trochę czasu (kilka godzin) na marynowanie.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 750 g filetów z ryby o zwartym mięsie
Przygotowanie:
1Wymieszać wszystkie składniki (z wyjątkiem ryby).
2Pokroić rybę w kostkę wielkości 3 cm i wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, odwracając od czasu do czasu.
3Szpikulce do szaszłyków nasmarować tłuszczem. Rozgrzać grill.
4Kawałki ryby wyjąć z marynaty i dobrze odsączyć. Nabić na szpikulce i smażyć przez 6-8 minut, aż nie będą w środku surowe, a z zewnątrz się przyrumienią. Podczas smażenia odwracać i smarować marynatą.
Porcja dla:
4 osób