Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
08 min.
Całkowity czas:
13 min.

Do tych szaszłyków zwykle używam miecznika, ale możecie użyć każdej innej ryby o zwartym mięsie. Przygotowanie tego dania jest super-szybkie, ale trzeba zarezerwować trochę czasu (kilka godzin) na marynowanie.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 750 g filetów z ryby o zwartym mięsie

Przygotowanie:

1Wymieszać wszystkie składniki (z wyjątkiem ryby).

2Pokroić rybę w kostkę wielkości 3 cm i wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, odwracając od czasu do czasu.

3Szpikulce do szaszłyków nasmarować tłuszczem. Rozgrzać grill.

4Kawałki ryby wyjąć z marynaty i dobrze odsączyć. Nabić na szpikulce i smażyć przez 6-8 minut, aż nie będą w środku surowe, a z zewnątrz się przyrumienią. Podczas smażenia odwracać i smarować marynatą.

Porcja dla:

4 osób