20 min.
40 min.
170 min.
Mam ten przepis od znajomego. To najprawdziwszy chleb z krainy Amiszów, pieczony w ich wiejskich domach od Pensylwanii po Iowa. Jest bardzo prosty i zrobienie go nie zabiera dużo czasu.
Składniki:
- 500 ml (2 szklanki) ciepłej wody (45°C)
- 135 g (2/3 szklanki) cukru
- 20 g (1,5 łyżki) aktywnych suchych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 60 ml (1/4 szklanki) oleju roślinnego
- 820 g (6 szklanek) mąki chlebowej
Przygotowanie:
1W dużej misce rozpuścić w ciepłej wodzie cukier, a następnie wmieszać drożdże. Pozostawić mieszaninę do wyrośnięcia, aż pojawi się na niej kremowa piana.
2Do wyrośniętych drożdży dodać sól i olej. Wmieszać mąkę, wsypując po jednej szklance na raz. Następnie wyjąć ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać, aż będzie odchodziło od ręki. Włożyć do posmarowanej tłuszczem miski i obrócić kilka razy, by pokryło się tłuszczem. Przykryć wilgotną ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
3Gdy wyrośnie, zagnieść ponownie i ugniatać przez kilka minut, po czym podzielić na pół. Uformować bochenki i włożyć do dwóch dobrze nasmarowanych tłuszczem foremek wielkości 13×23 cm. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia, lub aż podniesie się 2,5 cm ponad krawędź formy.
4Piec w temperaturze 175°C przez 30 minut.
Porcja dla:
2 osób