Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
170 min.

Mam ten przepis od znajomego. To najprawdziwszy chleb z krainy Amiszów, pieczony w ich wiejskich domach od Pensylwanii po Iowa. Jest bardzo prosty i zrobienie go nie zabiera dużo czasu.

Składniki:

  • 500 ml (2 szklanki) ciepłej wody (45°C)
  • 135 g (2/3 szklanki) cukru
  • 20 g (1,5 łyżki) aktywnych suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 60 ml (1/4 szklanki) oleju roślinnego
  • 820 g (6 szklanek) mąki chlebowej

Przygotowanie:

1W dużej misce rozpuścić w ciepłej wodzie cukier, a następnie wmieszać drożdże. Pozostawić mieszaninę do wyrośnięcia, aż pojawi się na niej kremowa piana.

2Do wyrośniętych drożdży dodać sól i olej. Wmieszać mąkę, wsypując po jednej szklance na raz. Następnie wyjąć ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać, aż będzie odchodziło od ręki. Włożyć do posmarowanej tłuszczem miski i obrócić kilka razy, by pokryło się tłuszczem. Przykryć wilgotną ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

3Gdy wyrośnie, zagnieść ponownie i ugniatać przez kilka minut, po czym podzielić na pół. Uformować bochenki i włożyć do dwóch dobrze nasmarowanych tłuszczem foremek wielkości 13×23 cm. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia, lub aż podniesie się 2,5 cm ponad krawędź formy.

4Piec w temperaturze 175°C przez 30 minut.

Porcja dla:

2 osób