30 min.
60 min.
90 min.
Wegetariańskie kotleciki, przyrządzone z cieciorki i zapieczone, są smaczne, pożywne i łatwe do przygotowania. Można je podawać na zimno lub na ciepło.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 2 cebule, w plasterkach
- 2 duże żółte lub czerwone papryki, pokrojone w plasterki
- 2 średnie cukinie
- 300 ml wywaru z warzyw
- 350 g pomidorków koktajlowych cherry
- pieprz
- 2 puszki (po 400 g) cieciorki, osączonej
- 8 cebulek dymek, posiekanych
- 6 łyżek natki pietruszki
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 2 łyżki mielonej kolendry
Przygotowanie:
1Przygotować falafel. Posmarować oliwą płytką formę do pieczenia. Cieciorkę rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, następnie dodać posiekaną dymkę, natkę pietruszki, świeżą i mieloną kolendrę i przyprawy do smaku. Można też wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Z tak przygotowanej masy ulepić 24 kulki nieco większe od orzechów włoskich i ułożyć je w formie. Odstawić.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Oliwę rozgrzać w żaroodpornym naczyniu. Wrzucić czosnek, cebulę i paprykę, wmieszać, przykryć i smażyć, często mieszając, przez 15 minut, aż warzywa zmiękną.
3Dodać cukinię i wywar, wymieszać. Zagotować, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika. Jednocześnie wstawić do piekarnika formę z falafelem. Piec przez 20 minut.
4Przekroić pomidorki na połówki i dodać do naczynia z warzywami i wywarem. Przykryć i wstawić z powrotem do piekarnika. Przewrócić kotleciki na drugą stronę łyżką i widelcem, uważając, aby ich nie pokruszyć. Piec przez kolejne 20 minut, aż warzywa będą miękkie, a kotleciki zrumienią się.
5Przygotować sos jogurtowy. Odcisnąć w rękach nadmiar wody ze startego ogórka, a następnie włożyć do naczynia. Dodać posiekaną rukiew wodną i rokiettę, miętę, skórkę z limonki i jogurt, wymieszać. Przyprawić do smaku i przełożyć do naczynia, w którym będziemy podawać sos. Przykryć i wstawić do lodówki.
6Przenieść falafel na półmisek. Podawać z warzywami i sosem jogurtowym.
Porcja dla:
6 osób