Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
510 min.

Marynowany w ziołach kurczak smakuje wyśmienicie z ryżem i lekką sałatką warzywną.

Składniki:

  • 1/2 cebuli dymki, zgniecionej
  • 60 ml (1/4 szkl.) soku pomarańczowego
  • 1 łyżka zgniecionego świeżego imbiru
  • 1 łyżka zgniecionej papryczki jalapeno
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

1Połączyć cebulę dymkę z sokiem pomarańczowym, imbirem, papryczkami, sokiem z cytryny lub lemonki, sosem sojowym, czosnkiem, zielem angielskim, cynamonem i goździkami. Dodać kurczaka i marynować 8 godzin.

2Nabić kawałki kurczaka na szpikulce i grillować w średniej temperaturze. Można polać przed grillowaniem pozostałą marynatą.

Porcja dla:

3 osób