Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Przepyszne klopsiki! Koniecznie spróbuj! Pyszna przystawka z doskonałą mieszanką przypraw, nadających jej egzotyczny smak.

Składniki:

  • 900 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 110 g (1 szkl.) bułki tartej
  • 4 posiekane dymki
  • 1 łyżka mielonych nasion kolendry
  • 45 g posiekanej świeżej kolendry
  • 60 ml (3/4 szkl.) słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać razem mięso z tartą bułką. Dodać dymkę, mieloną kolendrę, świeżą kolendrę, sos chili i sok z cytryny i dobrze wymieszać.

2Wilgotnymi palcami formować małe klopsiki wielkości jednego kęsa, albo – jeśli ktoś woli – wielkości placków do hamburgerów.

3Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Smażyć klopsiki partiami, aż całe dobrze się zrumienią.

Porcja dla:

8 osób