Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Przepyszne klopsiki! Koniecznie spróbuj! Pyszna przystawka z doskonałą mieszanką przypraw, nadających jej egzotyczny smak.
Składniki:
- 900 g mielonego mięsa z kurczaka
- 110 g (1 szkl.) bułki tartej
- 4 posiekane dymki
- 1 łyżka mielonych nasion kolendry
- 45 g posiekanej świeżej kolendry
- 60 ml (3/4 szkl.) słodkiego sosu chili
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać razem mięso z tartą bułką. Dodać dymkę, mieloną kolendrę, świeżą kolendrę, sos chili i sok z cytryny i dobrze wymieszać.
2Wilgotnymi palcami formować małe klopsiki wielkości jednego kęsa, albo – jeśli ktoś woli – wielkości placków do hamburgerów.
3Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Smażyć klopsiki partiami, aż całe dobrze się zrumienią.
Porcja dla:
8 osób