Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Bardzo prosta zapiekanka z białymi szparagami i serkiem topionym, którą można zjeść z chlebem na przystawkę, albo z ziemniakami – jako obiad.

Składniki:

  • 1 kg białych szparagów
  • sól do smaku
  • 50 g masła (plus jeszcze trochę do smarowania naczynia)
  • 2 trójkąty serka topionego, pokrojone na mniejsze kawałeczki
  • sok z cytryny do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1Obrać szparagi obieraczką do warzyw, zaczynając nieco poniżej łebków. Twarde końce odłamać. Pokroić szparagi na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą tylko tyle, aby je przykryła, dodać szczyptę soli i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i gotować szparagi przez ok. 20-25 minut, aż będą miękkie i da się w nie łatwo wbić ostry nóż. Odcedzić. Odłożyć 125 ml wody z gotowania na później.

2Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć w nim szparagi.

3Do rondelka wlać odłożoną wodę z gotowania szparagów. Podgrzać aż zacznie delikatnie wrzeć, a następnie dodać masło i mieszać aż się stopi. Dodać serki topione i mieszać, aż się stopią. Mieszać sos rózgą, aż będzie jednolity, a następnie (nadal mieszając) dodać sok cytrynowy i gałkę muszkatołową do smaku.

4Wlać sos do szparagów i piec około 20 minut, aż sos będzie bulgotać.

Porcja dla:

4 osób