20 min.
40 min.
60 min.
Bardzo prosta zapiekanka z białymi szparagami i serkiem topionym, którą można zjeść z chlebem na przystawkę, albo z ziemniakami – jako obiad.
Składniki:
- 1 kg białych szparagów
- sól do smaku
- 50 g masła (plus jeszcze trochę do smarowania naczynia)
- 2 trójkąty serka topionego, pokrojone na mniejsze kawałeczki
- sok z cytryny do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1Obrać szparagi obieraczką do warzyw, zaczynając nieco poniżej łebków. Twarde końce odłamać. Pokroić szparagi na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą tylko tyle, aby je przykryła, dodać szczyptę soli i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i gotować szparagi przez ok. 20-25 minut, aż będą miękkie i da się w nie łatwo wbić ostry nóż. Odcedzić. Odłożyć 125 ml wody z gotowania na później.
2Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć w nim szparagi.
3Do rondelka wlać odłożoną wodę z gotowania szparagów. Podgrzać aż zacznie delikatnie wrzeć, a następnie dodać masło i mieszać aż się stopi. Dodać serki topione i mieszać, aż się stopią. Mieszać sos rózgą, aż będzie jednolity, a następnie (nadal mieszając) dodać sok cytrynowy i gałkę muszkatołową do smaku.
4Wlać sos do szparagów i piec około 20 minut, aż sos będzie bulgotać.
Porcja dla:
4 osób