Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
06 min.
Całkowity czas:
21 min.

Prosty przepis na szybkie danie rybne. Dorsz, mintaj czy plamiak bardzo dobrze się tu sprawdzają. Podawać z frytkami z piekarnika i zieloną sałatą lub z groszkiem. To o wiele zdrowsza alternatywa dla ryby smażonej w głębokim oleju.

Składniki:

  • 800 g filetów rybnych
  • 1 cytryna przekrojona na pół
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 150 g bułki tartej
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 30 g masła

Przygotowanie:

1Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 4 porcje. Skropić sokiem z połowy cytryny.

2Przygotować trzy głębokie talerze na panierkę: do pierwszego nasypać mąkę, roztrzepane jajka wlać do drugiego, a do trzeciego nasypać bułki tartej. Ponownie osuszyć filety ręcznikiem papierowym i oprószyć solą i pieprzem. Zanurzać filety w mące, delikatnie strzepując jej nadmiar. Następnie zanurzać w jajkach, pozwalając by nadmiar odciekł. Na koniec włożyć do bułki tartej lekko przyciskając dłonią.

3Masło rozgrzać w teflonowej patelni na średnim ogniu i smażyć filety po 2-3 minuty z każdej strony. Odwracać delikatnie żeby się nie rozpadły – najlepiej za pomocą dwóch łopatek kuchennych.

4Pozostałą połówkę cytryny pokroić na 4 części i odekorować nimi rybę. Podawać z ziemniaki i sałatą.

Porcja dla:

4 osób