15 min.
06 min.
21 min.
Prosty przepis na szybkie danie rybne. Dorsz, mintaj czy plamiak bardzo dobrze się tu sprawdzają. Podawać z frytkami z piekarnika i zieloną sałatą lub z groszkiem. To o wiele zdrowsza alternatywa dla ryby smażonej w głębokim oleju.
Składniki:
- 800 g filetów rybnych
- 1 cytryna przekrojona na pół
- 4 łyżki mąki
- 2 jajka, lekko roztrzepane
- 150 g bułki tartej
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 30 g masła
Przygotowanie:
1Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 4 porcje. Skropić sokiem z połowy cytryny.
2Przygotować trzy głębokie talerze na panierkę: do pierwszego nasypać mąkę, roztrzepane jajka wlać do drugiego, a do trzeciego nasypać bułki tartej. Ponownie osuszyć filety ręcznikiem papierowym i oprószyć solą i pieprzem. Zanurzać filety w mące, delikatnie strzepując jej nadmiar. Następnie zanurzać w jajkach, pozwalając by nadmiar odciekł. Na koniec włożyć do bułki tartej lekko przyciskając dłonią.
3Masło rozgrzać w teflonowej patelni na średnim ogniu i smażyć filety po 2-3 minuty z każdej strony. Odwracać delikatnie żeby się nie rozpadły – najlepiej za pomocą dwóch łopatek kuchennych.
4Pozostałą połówkę cytryny pokroić na 4 części i odekorować nimi rybę. Podawać z ziemniaki i sałatą.
Porcja dla:
4 osób