50 min.
45 min.
95 min.
Pyszna tarta cebulowa, która stanie się Twoim ulubionym daniem. Cebula jest tu lekko karmelizowana, a następnie wyłożona na smakowitym cieście. Dopełnieniem jest kremowa masa z jajek, mleka i śmietany, doprawiona pieprzem i kminkiem. Wyśmienicie nadaje się na lunch albo na przekąskę w ciągu dnia.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 (7g) opakowanie suchych drożdży
- 225 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Mąkę wymieszać z solą i z drożdżami. Dodać oliwę i 3/4 wody. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto zbije się w kulę. Stopniowo dodawać pozostałą wodę i wyrobić ciasto rękoma. Wyrabiać przez 10 minut, aż będzie elastyczne i jedwabiste. Posmarować je oliwą, przykryć i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu aby wyrosło.
2W międzyczasie w patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę, lekko posolić i smażyć przez 30 minut na małym ogniu, ale nie pozwolić, aby się przyrumieniła. Zdjąć z ognia i odstawić, aby ostygła.
3Rozgrzać piekarnik do 190 C.
4Rozwałkować ciasto cienko na powierzchni posypanej mąką, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem dużej blasze i ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Brzegi ciasta powinny być nieco grubsze, aby nadzienie się nie wylało.
5Wyłożyć na ciasto przestudzoną cebulę. Wymieszać razem wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem kminku i wyłożyć tę mieszaninę na cebulę. Na koniec posypać całość kminkiem.
6Piec przez 30-45 minut w rozgrzanym piekarniku. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
10 osób