Czas przygotowania:
50 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
95 min.

Pyszna tarta cebulowa, która stanie się Twoim ulubionym daniem. Cebula jest tu lekko karmelizowana, a następnie wyłożona na smakowitym cieście. Dopełnieniem jest kremowa masa z jajek, mleka i śmietany, doprawiona pieprzem i kminkiem. Wyśmienicie nadaje się na lunch albo na przekąskę w ciągu dnia.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 (7g) opakowanie suchych drożdży
  • 225 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Mąkę wymieszać z solą i z drożdżami. Dodać oliwę i 3/4 wody. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto zbije się w kulę. Stopniowo dodawać pozostałą wodę i wyrobić ciasto rękoma. Wyrabiać przez 10 minut, aż będzie elastyczne i jedwabiste. Posmarować je oliwą, przykryć i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu aby wyrosło.

2W międzyczasie w patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę, lekko posolić i smażyć przez 30 minut na małym ogniu, ale nie pozwolić, aby się przyrumieniła. Zdjąć z ognia i odstawić, aby ostygła.

3Rozgrzać piekarnik do 190 C.

4Rozwałkować ciasto cienko na powierzchni posypanej mąką, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem dużej blasze i ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Brzegi ciasta powinny być nieco grubsze, aby nadzienie się nie wylało.

5Wyłożyć na ciasto przestudzoną cebulę. Wymieszać razem wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem kminku i wyłożyć tę mieszaninę na cebulę. Na koniec posypać całość kminkiem.

6Piec przez 30-45 minut w rozgrzanym piekarniku. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

10 osób