Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Ciasto francuskie, szpinak i feta – te składniki zawsze mam w lodówce, aby gdy tylko najdzie mnie ochota, móc sobie przygotować to pyszne danie.
Składniki:
- 1 opakowanie (250 g) mrożonego ciasta francuskiego
- 1/2 opakowania (150 g) mrożonego szpinaku, rozmrożonego
- 1 opakowanie (200 g) sera feta (najlepiej Arla), pokrojonego w kostkę
- 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- kilka łyżek mleka
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić formę do tarty.
2Ciastem wyłożyć formę i podpiec przez 10 minut.
3Szpinak odcisnąć i podgrzać na wolnym ogniu. Odstawić do przestudzenia. Dodać fetę, cebulę i czosnek, wymieszać.
4Farsz szpinakowy wymieszać z jajkami i mlekiem. Doprawić pieprzem. Feta jest słona więc soli właściwie już nie potrzeba. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
5Piec przez 30-40 minut.
Porcja dla:
12 osób