20 min.
60 min.
260 min.
Pyszny „klops” warzywny, który można przyrządzić o każdej porze roku z sezonowych warzyw. Zamiast szczawiu można użyć estragonu. To danie doskonałe na przyjęcia!
Składniki:
- 6 listków żelatyny
- 500 ml bulionu warzywnego
- 250 g marchewki, obranej i pokrojonej w słupki
- 150 g fasoli jasiek
- 200 g cukinii pokrojonej w słupki
- 200 g selera lub selera naciowego, obranego i pokrojonego w słupki
Przygotowanie:
1Do miseczki z zimną wodą włożyć żelatynę i poczekać, aż zmięknie.
2Podgrzać bulion i gotować w nim warzywa po kolei (marchew i fasolę 15 minut, cukinię i seler 10 minut, groszek 5 minut). Opłukać warzywa pod zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
3Szczaw umyć, na patelni rozgrzać oliwę i smażyć go przez 3 minuty, a następnie posiekać i odstawić.
4W rondelku zagotować śmietanę wymieszaną z jogurtem. Dodać posiekany szczaw i żelatynę. Dobrze wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić na kilka minut aby ostygło.
5Do niedużej foremki wlać masę śmietanową do wysokości ok 1 cm i wstawić do lodówki. Najlepiej użyć foremki silikonowej, bo łatwiej będzie wyjąć terrinę. Układać warzywa warstwami, zaczynając od warzyw pokrojonych w słupki, a groszek dodając do środku. Wlać pozostałą masę śmietanową.
6Wstawić terrinę do lodówki na kilka godzin, aby stężała. Jeśli terrina była robiona w foremce blaszanej, należy ją wstawić na chwilę do wrzątku, a następnie odwrócić do góry dnem – to ułatwi wyciągnięcie terriny. Podawać schłodzone.
Porcja dla:
6 osób