Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
90 min.

Szybki i prosty chleb drożdżowy, który smakuje jak angielskie muffiny. Doskonale nadaje się do tostowania.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

1W rondelku podgrzać mleko z wodą, aż będzie bardzo ciepłe.

2Wymieszać 3 szklanki mąki z drożdżami, cukrem, solą i sodą. Dodać mleko z wodą i zmiksować. Dodać pozostałą mąkę i wymieszać, aby ciasto było gęste.

3Natłuścić i oprószyć mąką kukurydzianą 2 foremki o wymiarach 23×12 cm. Przełożyć do nich ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 205 stopni C. Piec przez 25 minut. wyjąć z foremek i odstawić do przestygnięcia.

Porcja dla:

2 osób