Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Szybki i prosty chleb drożdżowy, który smakuje jak angielskie muffiny. Doskonale nadaje się do tostowania.
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 6 szklanek mąki pszennej
- 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
1W rondelku podgrzać mleko z wodą, aż będzie bardzo ciepłe.
2Wymieszać 3 szklanki mąki z drożdżami, cukrem, solą i sodą. Dodać mleko z wodą i zmiksować. Dodać pozostałą mąkę i wymieszać, aby ciasto było gęste.
3Natłuścić i oprószyć mąką kukurydzianą 2 foremki o wymiarach 23×12 cm. Przełożyć do nich ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 205 stopni C. Piec przez 25 minut. wyjąć z foremek i odstawić do przestygnięcia.
Porcja dla:
2 osób