Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Bataty, czyli słodkie ziemniaki są dostępne w supermarketach, a poznacie je po czerwonej skórce. Najlepiej smakują ciepłe, a nie gorące!
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- 8 słodkich ziemniaków pokrojonych wzdłuż na ćwiartki (lub ósemki)
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Dużą blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem.
2W dużej misce wymieszać oliwę z oliwek z papryką. Dodać frytki i wymieszać ręcznie, żeby się dobrze pokryły mieszaniną. Wyłożyć na przygotowaną blachę.
3Piec przez 40 minut w rozgrzanym piekarniku. Najlepiej smakują lekko przestudzone do temperatury pokojowej.
Porcja dla:
4 osób