Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Bataty, czyli słodkie ziemniaki są dostępne w supermarketach, a poznacie je po czerwonej skórce. Najlepiej smakują ciepłe, a nie gorące!

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 8 słodkich ziemniaków pokrojonych wzdłuż na ćwiartki (lub ósemki)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Dużą blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem.

2W dużej misce wymieszać oliwę z oliwek z papryką. Dodać frytki i wymieszać ręcznie, żeby się dobrze pokryły mieszaniną. Wyłożyć na przygotowaną blachę.

3Piec przez 40 minut w rozgrzanym piekarniku. Najlepiej smakują lekko przestudzone do temperatury pokojowej.

Porcja dla:

4 osób