Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

To szybka i łatwa zapiekanka z tuńczykiem. Jest moim ulubionym daniem od wielu, wielu lat. Gorąco polecam!

Składniki:

  • 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 300 ml zagęszczonej zupy pomidorowej w puszce lub w słoiku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Makaron ugotować i odcedzić.

2W dużej patelni podsmażyć cebulę na oleju. Dodać nierozcieńczoną zupę, chili w proszku, sól i sos Worcestershire. Dusić przez 5 minut. Wmieszać makaron, 1 szklankę startego sera oraz tuńczyka. Nałożyć do wysmarowanego tłuszczem litrowego naczynia żaroodpornego.

3Piec w temperaturze 175°C przez 30 minut. Nadal gorącą zapiekankę posypać pozostałą 1/4 szklanki sera.

Porcja dla:

4 osób