Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
To szybka i łatwa zapiekanka z tuńczykiem. Jest moim ulubionym daniem od wielu, wielu lat. Gorąco polecam!
Składniki:
- 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 300 ml zagęszczonej zupy pomidorowej w puszce lub w słoiku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Makaron ugotować i odcedzić.
2W dużej patelni podsmażyć cebulę na oleju. Dodać nierozcieńczoną zupę, chili w proszku, sól i sos Worcestershire. Dusić przez 5 minut. Wmieszać makaron, 1 szklankę startego sera oraz tuńczyka. Nałożyć do wysmarowanego tłuszczem litrowego naczynia żaroodpornego.
3Piec w temperaturze 175°C przez 30 minut. Nadal gorącą zapiekankę posypać pozostałą 1/4 szklanki sera.
Porcja dla:
4 osób