40 min.
07 min.
47 min.
Pyszne, lekkie i wcale nie trudne do przygotowania pakieciki z ciasta filo wypełnione nadzieniem z warzyw i krewetek. Hit na przyjęciach!
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 3 płaty ciasta filo
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 cebule dymki
- 1 marchewka
- 75 g strączków groszku cukrowego
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 200°C. Wgłębienia formy do mufinek cienko nasmarować olejem. Płaty ciasta filo ułożyć jeden na drugim na blacie kuchennym. Przeciąć wzdłuż na 3 pasy i każdy z nich przeciąć na 4 kwadraty. W sumie powinniśmy otrzymać 36 kwadratów z ciasta.
2Do każdego wgłębienia włożyć 1 kwadrat ciasta. Zmieszać oba gatunki oleju i posmarować cienko kwadraty. Na każdym położyć następny pod niewielkim kątem, żeby ich rogi się nie pokrywały, i też cienko posmarować olejem. Tak samo postąpić z trzecim kwadratem. Piec przez 5–7 minut.
3Obrać i drobno posiekać czosnek. Umyć dymkę, marchewkę, strączki groszku cukrowego i kapustę pak-choi. Pokroić warzywa w plasterki lub w paski. Umyć i osuszyć kiełki fasoli mung.
4Resztę mieszaniny olejów rozgrzać w woku. Podsmażyć czosnek, dymkę i imbir. Wrzucić marchewkę i smażyć przez 2 minuty. Dodać krewetki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać strączki groszku cukrowego, kapustę pak-choi i kiełki fasoli, smażyć jeszcze przez 2 minuty, często mieszając. Doprawić sosem sojowym. Napełnić koszyczki nadzieniem, przystroić kolendrą i podawać.
Porcja dla:
6 osób