Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
160 min.

Miękki chleb na maślance i mące pełnoziarnistej, który jest pełen zdrowych ziaren. Piecze się go w piekarniku.

Składniki:

  • 1 opakowanie (7 g) aktywnych suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki (180 ml) ciepłej wody (ok. 45 stopni)
  • 1,5 szklanki (350 ml) maślanki
  • 2 łyżki margaryny, stopionej
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1W małej misce wymieszać drożdże z cukrem w ciepłej wodzie. Odstawić na około 10 minut.

2W dużej misce wymieszać maślankę z maślanką, miodem i drożdżami. Dodać sól, wszystkie ziarna, mak i mąkę pełnoziarnistą. Wymieszać. Mieszając drewnianą łyżką, dodawać stopniowo mąkę chlebową, po pół szklanki na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Gdy ciasto się zbije, wyłożyć je na lekko posypaną mąką powierzchnię i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 6 minut).

3Dużą miskę lekko wysmarować olejem, włożyć do niej ciasto i odwrócić je, aby się pokryło olejem. Przykryć wilgotną ściereczką i wstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.

4Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Dwie keksówki o długości 23 cm wysmarować tłuszczem.

5Pougniatać ciasto mocno kilka razy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Podzielić je na 2 równe części i uformować bochenki. Włożyć je do przygotowanych foremek. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na około 40 minut, aby podwoiły objętość.

6Piec przez około 30 minut, aż się z wierzchu przyrumienią, a po postukaniu w spód będą wydawać pusty dźwięk.

Porcja dla:

20 osób