Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
15 min.

Oto pyszne tosty z kremową fasolą, chrupkim bekonem, twarogiem i musztardą. Z kruchymi listkami sałaty tworzą doskonały posiłek, który można podać na stół w 15 minut.

Składniki:

  • 15 g masła
  • 4 plasterki chudego bekonu, okrojonego z tłuszczu i posiekanego
  • 1 pęczek cebulki dymki, pokrojonej w krążki
  • 85 g rukwi wodnej, grubo posiekanej
  • 820 g białej fasoli z puszki, odsączonej i przepłukanej
  • 55 g twarogu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 8 grubych kromek pełnoziarnistego chleba
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Utrzeć w misce oliwę z sokiem z cytryny i miodem. Doprawić solą oraz pieprzem. Wrzucić sałatę radicchio i lollo rosso. Odstawić (jeszcze nie mieszać).

2Rozgrzać opiekacz. Roztopić masło na dużej, teflonowej patelni, aż zacznie skwierczeć. Wrzucić bekon i cebulkę dymkę. Smażyć na średnim ogniu 3 minuty, często mieszając, aż bekon zacznie zmieniać barwę, a cebulka lekko zmięknie.

3Dodać rukiew wodną i smażyć jeszcze kilka sekund, cały czas mieszając, a następnie dodać fasolę, twaróg, musztardę oraz sól i pieprz. Zmniejszyć ogień i podgrzewać 2 minuty, cały czas mieszając, aż mieszanina będzie bardzo gorąca.

4Opiec tosty w opiekaczu. Nałożyć fasolę z bekonem na każdą kromkę. Szybko wymieszać sałatę z sosem i podawać.

Porcja dla:

4 osób