15 min.
15 min.
Oto pyszne tosty z kremową fasolą, chrupkim bekonem, twarogiem i musztardą. Z kruchymi listkami sałaty tworzą doskonały posiłek, który można podać na stół w 15 minut.
Składniki:
- 15 g masła
- 4 plasterki chudego bekonu, okrojonego z tłuszczu i posiekanego
- 1 pęczek cebulki dymki, pokrojonej w krążki
- 85 g rukwi wodnej, grubo posiekanej
- 820 g białej fasoli z puszki, odsączonej i przepłukanej
- 55 g twarogu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 8 grubych kromek pełnoziarnistego chleba
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Utrzeć w misce oliwę z sokiem z cytryny i miodem. Doprawić solą oraz pieprzem. Wrzucić sałatę radicchio i lollo rosso. Odstawić (jeszcze nie mieszać).
2Rozgrzać opiekacz. Roztopić masło na dużej, teflonowej patelni, aż zacznie skwierczeć. Wrzucić bekon i cebulkę dymkę. Smażyć na średnim ogniu 3 minuty, często mieszając, aż bekon zacznie zmieniać barwę, a cebulka lekko zmięknie.
3Dodać rukiew wodną i smażyć jeszcze kilka sekund, cały czas mieszając, a następnie dodać fasolę, twaróg, musztardę oraz sól i pieprz. Zmniejszyć ogień i podgrzewać 2 minuty, cały czas mieszając, aż mieszanina będzie bardzo gorąca.
4Opiec tosty w opiekaczu. Nałożyć fasolę z bekonem na każdą kromkę. Szybko wymieszać sałatę z sosem i podawać.
Porcja dla:
4 osób