Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Aby bakłażan był smacznie przyrządzony należy pozbyć się jego goryczki: pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na pół godziny. Potem opłukać, osuszyć i smażyć lub piec!
Składniki:
- 1 bakłażan
- 3 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
Przygotowanie:
1Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 30 minut, aby puścił sok. Opłukać, suszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć paprykę, cebulę i czosnek.
3Dodać bakłażana i smażyć przez kilka minut. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
4Na półmisku ułożyć plastry pomidora, a na nich mieszankę z bakłażana. Udekorować natką.
Porcja dla:
4 osób