Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
60 min.

Aby bakłażan był smacznie przyrządzony należy pozbyć się jego goryczki: pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na pół godziny. Potem opłukać, osuszyć i smażyć lub piec!

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 3 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku

Przygotowanie:

1Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 30 minut, aby puścił sok. Opłukać, suszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.

2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć paprykę, cebulę i czosnek.

3Dodać bakłażana i smażyć przez kilka minut. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.

4Na półmisku ułożyć plastry pomidora, a na nich mieszankę z bakłażana. Udekorować natką.

Porcja dla:

4 osób