20 min.
20 min.
140 min.
Autentyczny i sprawdzony przepis na smaczny chlebek pochodzący z kuchni indyjskiej. Doskonały dodatek do dań curry z dużą ilością sosu do maczania.
Składniki:
- 1 łyżeczka aktywnych suchych drożdży
- 2/3 szklanki (160 ml) ciepłej wody o temperaturze 45 stopni C
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki (60 ml) masła sklarowanego (ghee)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki czarnuszki
Przygotowanie:
1Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, aż się rozpuszczą. Przykryć i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
2Do miski 3 razy przesiać mąkę i sól. Dodać drożdże, połowę masła i jogurt. Wymieszać na gładkie ciasto i zagniatać przez około 5 minut, aż zrobi się elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
3Uderzyć o stolnicę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i zagniatać przez 5 minut. Podzielić na 6 kawałków, każdy rozwałkować na około 20 cm okrągły placek.
4Blaszkę wyłożyć folią, a folię natłuścić. Placki posmarować pozostałym masłem i posypać czarnuszką. Piec placki pojedynczo w piekarniku na funkcji grill przez około 2 minuty z każdej strony, aż pęcherzyki powietrza będą na powierzchni i naan będzie rumiany.
Porcja dla:
6 osób