Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
To wspaniałe danie pełne smaku. Trzustkę cielęcą smaży się na patelni i podaje z truflami w sosie z porto. Raj dla kubeczków smakowych każdego miłośnika kuchni.
Składniki:
- 1 duża szalotka, drobno posiekana
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 ml creme fraiche
- 100 ml porto
- 400 g świeżych trufli
- 800 g trzustki cielęcej, umytej i obranej
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1Trzustkę obtoczyć w mące.
2W patelni na średnim ogniu rozgrzać 1/2 masła. Dodać trzustkę i smażyć przez 20 minut, aż się przyrumieni.
3W międzyczasie w osobnej patelni rozgrzać pozostałe masło. Podsmażać szalotkę przez 5 minut, aż zmięknie.
4Podlać patelnię porto. Dodać trufle i creme fraiche. Wymieszać.
5Podawać trzustkę z truflami w sosie.
Porcja dla:
4 osób