Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

To wspaniałe danie pełne smaku. Trzustkę cielęcą smaży się na patelni i podaje z truflami w sosie z porto. Raj dla kubeczków smakowych każdego miłośnika kuchni.

Składniki:

  • 1 duża szalotka, drobno posiekana
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 ml creme fraiche
  • 100 ml porto
  • 400 g świeżych trufli
  • 800 g trzustki cielęcej, umytej i obranej
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1Trzustkę obtoczyć w mące.

2W patelni na średnim ogniu rozgrzać 1/2 masła. Dodać trzustkę i smażyć przez 20 minut, aż się przyrumieni.

3W międzyczasie w osobnej patelni rozgrzać pozostałe masło. Podsmażać szalotkę przez 5 minut, aż zmięknie.

4Podlać patelnię porto. Dodać trufle i creme fraiche. Wymieszać.

5Podawać trzustkę z truflami w sosie.

Porcja dla:

4 osób