Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Prosta, ale pełna smaku quiche, którą się bardzo szybko piecze. Podawać na ciepło lub na zimno, jako przystawkę lub jako danie główne. Doskonale nadaje się też na lunch na wynos.
Składniki:
- 1 opakowanie kruchego ciasta
- 100 ml creme fraiche
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 3 duże jajka
- 300 g startego sera cantal lub gruyere
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190 C.
2Formę do tarty lub naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem.
3W dużej misce wymieszać ser z jajkami i creme fraiche. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
4Na ciasto wlać masę jajeczną. Na wierzchu ułożyć w koło pomidorki koktajlowe.
5Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Porcja dla:
6 osób