Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Prosta, ale pełna smaku quiche, którą się bardzo szybko piecze. Podawać na ciepło lub na zimno, jako przystawkę lub jako danie główne. Doskonale nadaje się też na lunch na wynos.

Składniki:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta
  • 100 ml creme fraiche
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 3 duże jajka
  • 300 g startego sera cantal lub gruyere
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190 C.

2Formę do tarty lub naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem.

3W dużej misce wymieszać ser z jajkami i creme fraiche. Doprawić solą, pieprzem i gałką.

4Na ciasto wlać masę jajeczną. Na wierzchu ułożyć w koło pomidorki koktajlowe.

5Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Porcja dla:

6 osób