Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

Bardzo aromatyczne danie – soczyste kawałki jagnięciny duszone z ziołami i podawane z kozim serem i świeżą miętą.

Składniki:

  • 600 g łopatki jagnięcej
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki tymianku

Przygotowanie:

1Mięso pokroić w małą kostkę i obsmażyć ze wszystkich stron na maśle.

2Dodać zioła (oprócz mięty), sok z cytryny i wino, wymieszać, przykryć i dusić przez około 30 minut. W razie potrzeby dodać odrobinę wody lub bulionu. Doprawić solą i pieprzem.

3Danie posypać kawałkami sera i poczekać 2-3 minuty, aż się rozpuści. Przed podaniem posypać miętą.

Porcja dla:

4 osób