Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Wyjątkowo dobry przepis na przyjęcia i spotkania towarzyskie. Smażone udka w aromatycznym cieście z piwa! Zawsze hit!
Składniki:
- 800 g udek z kurczaka
- 1 litr jasnego piwa
- 160 g mąki pszennej
- 1/2 pęczka tymianku, posiekanego
- 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 150 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie:
1Udka z kurczaka obrać ze skóry.
2Do wysokiego naczynia wlać piwo, wsypać mąkę, tymianek i pietruszkę, dokładnie wymieszać.
3Białka oddzielić od żółtek. Żółtka połączyć z piwem, doprawić solą i pieprzem.
4Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z ciastem.
5Udka maczać w cieście piwnym i smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na rumiano.
Porcja dla:
4 osób