Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Wyjątkowo dobry przepis na przyjęcia i spotkania towarzyskie. Smażone udka w aromatycznym cieście z piwa! Zawsze hit!

Składniki:

  • 800 g udek z kurczaka
  • 1 litr jasnego piwa
  • 160 g mąki pszennej
  • 1/2 pęczka tymianku, posiekanego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:

1Udka z kurczaka obrać ze skóry.

2Do wysokiego naczynia wlać piwo, wsypać mąkę, tymianek i pietruszkę, dokładnie wymieszać.

3Białka oddzielić od żółtek. Żółtka połączyć z piwem, doprawić solą i pieprzem.

4Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z ciastem.

5Udka maczać w cieście piwnym i smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na rumiano.

Porcja dla:

4 osób