Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
300 min.
Całkowity czas:
340 min.

Wspaniały mus jabłkowy, który można przygotować w sokowniku i jeśli jabłka są bardzo soczyste, mieć dodatkowo parę litrów soku. Można też smażyć mus w zwykłym garnku.

Składniki:

  • 4 kg jabłek
  • 1/2-1 kg cukru

Przygotowanie:

1Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce, bardzo to czasochłonne więc najlepiej wrzucić do malaksera z odpowiednim nożykiem do szatkowania.

2Jabłka zasypać cukrem. Ilość cukru zależy od tego, jak słodkie są jabłka. Najlepiej zacząć od 1/2 kg i w trakcie smażenia próbować i ewentualnie dosypywać.

3Jeśli przecier robimy w sokowniku, jabłka należy przełożyć do pojemnika i przesypywać warstwami cukru. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka będą miękkie i zrobi się puszysty mus. Ponownie, czas zależy od odmiany jabłek. Jeśli jabłko jest twarde będzie trzeba gotować przez około 4 godziny.

4Jeżeli jabłka są soczyste, należy zlać sok do wyparzonych butelek.

5Jabłka nakładać do wyparzonych słoików.

6Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

4 osób