40 min.
300 min.
340 min.
Wspaniały mus jabłkowy, który można przygotować w sokowniku i jeśli jabłka są bardzo soczyste, mieć dodatkowo parę litrów soku. Można też smażyć mus w zwykłym garnku.
Składniki:
- 4 kg jabłek
- 1/2-1 kg cukru
Przygotowanie:
1Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce, bardzo to czasochłonne więc najlepiej wrzucić do malaksera z odpowiednim nożykiem do szatkowania.
2Jabłka zasypać cukrem. Ilość cukru zależy od tego, jak słodkie są jabłka. Najlepiej zacząć od 1/2 kg i w trakcie smażenia próbować i ewentualnie dosypywać.
3Jeśli przecier robimy w sokowniku, jabłka należy przełożyć do pojemnika i przesypywać warstwami cukru. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka będą miękkie i zrobi się puszysty mus. Ponownie, czas zależy od odmiany jabłek. Jeśli jabłko jest twarde będzie trzeba gotować przez około 4 godziny.
4Jeżeli jabłka są soczyste, należy zlać sok do wyparzonych butelek.
5Jabłka nakładać do wyparzonych słoików.
6Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
4 osób