Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Rispor jest daniem prosto ze Szwajcarii, przygotowany z serem Uri lub Sbrinz. Nazwa ppchodzi od włoskich słów Riso i Porri – ryż i por. Smakuje wyśmienicie z gulaszem lub kiełbasą. Jeśli nie możesz znaleźć sera Uri lub Sbrinz, użyj ser Gruyere lub Emmental.

Składniki:

  • 1 kg pora
  • 80 g masła
  • 1,5 l bulionu mięsnego
  • 400 g ryżu
  • szczypta pieprzu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 100 g startego sera (najlepiej Uri lub Sbrinz)

Przygotowanie:

1Odkroić liście pora i przekroić pora wzdłuż na pół. Dobrze opłukać w zimnej wodzie i pokroić w plasterki o szerokości 2 cm. Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła i przez chwilę podsmażyć pora. Następnie wlać bulion i gotować na wolnym ogniu przez 5-6 minut.

2Dodać ryż i gotować bez przykrycia nie mieszając przez 18-20 minut aż ryż będzie miękki i wchłonie cały bulion.

3Na małej patelni rozpuścić resztę masła, ale nie dopuścić, żeby zbrązowiało. Zaraz przed podaniem dodać starty ser i następnie wymieszać podgrzany na maśle ser z ryżem. Przyprawić szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej.

Porcja dla:

4 osób