15 min.
25 min.
40 min.
Rispor jest daniem prosto ze Szwajcarii, przygotowany z serem Uri lub Sbrinz. Nazwa ppchodzi od włoskich słów Riso i Porri – ryż i por. Smakuje wyśmienicie z gulaszem lub kiełbasą. Jeśli nie możesz znaleźć sera Uri lub Sbrinz, użyj ser Gruyere lub Emmental.
Składniki:
- 1 kg pora
- 80 g masła
- 1,5 l bulionu mięsnego
- 400 g ryżu
- szczypta pieprzu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 100 g startego sera (najlepiej Uri lub Sbrinz)
Przygotowanie:
1Odkroić liście pora i przekroić pora wzdłuż na pół. Dobrze opłukać w zimnej wodzie i pokroić w plasterki o szerokości 2 cm. Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła i przez chwilę podsmażyć pora. Następnie wlać bulion i gotować na wolnym ogniu przez 5-6 minut.
2Dodać ryż i gotować bez przykrycia nie mieszając przez 18-20 minut aż ryż będzie miękki i wchłonie cały bulion.
3Na małej patelni rozpuścić resztę masła, ale nie dopuścić, żeby zbrązowiało. Zaraz przed podaniem dodać starty ser i następnie wymieszać podgrzany na maśle ser z ryżem. Przyprawić szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej.
Porcja dla:
4 osób