10 min.
40 min.
50 min.
Bezglutenowy, wegetariański obiad pełen zdrowia – kasza jaglana, szpinak, czosnek, zielony groszek i pomidory, razem tworzą aromatyczny posiłek.
Składniki:
- 250 g kaszy jaglanej, opłukanej i odsączonej
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 6 ząbków czosnku, zgniecionych
- 300 g mrożonego, siekanego szpinaku
Przygotowanie:
1Wrzucić kaszę do garnka i podgrzewać na średnim ogniu 5-8 minut, aż zacznie wydzielać aromat.
2W dużym garnku zagotować bulion i dodać kaszę. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować 18-22 minuty, aż cały płyn się wchłonie.
3Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek i smażyć, mieszając aż cebula się zeszkli (5-10 minut).
4Do kaszy dodać podsmażoną cebulę, szpinak, groszek, wino i rozmaryn; wymieszać. Lekko zwiększyć ogień, przykryć garnek i gotować 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
5Dodać pomidory, sól i pieprz, wymieszać i gotować (pod przykryciem), aż pomidory zmiękną (2-3 minuty). Zdjąć garnek z ognia i wmieszać parmezan.
Porcja dla:
6 osób