Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Bezglutenowy, wegetariański obiad pełen zdrowia – kasza jaglana, szpinak, czosnek, zielony groszek i pomidory, razem tworzą aromatyczny posiłek.

Składniki:

  • 250 g kaszy jaglanej, opłukanej i odsączonej
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 6 ząbków czosnku, zgniecionych
  • 300 g mrożonego, siekanego szpinaku

Przygotowanie:

1Wrzucić kaszę do garnka i podgrzewać na średnim ogniu 5-8 minut, aż zacznie wydzielać aromat.

2W dużym garnku zagotować bulion i dodać kaszę. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować 18-22 minuty, aż cały płyn się wchłonie.

3Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek i smażyć, mieszając aż cebula się zeszkli (5-10 minut).

4Do kaszy dodać podsmażoną cebulę, szpinak, groszek, wino i rozmaryn; wymieszać. Lekko zwiększyć ogień, przykryć garnek i gotować 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

5Dodać pomidory, sól i pieprz, wymieszać i gotować (pod przykryciem), aż pomidory zmiękną (2-3 minuty). Zdjąć garnek z ognia i wmieszać parmezan.

Porcja dla:

6 osób