Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Pomysł na szybkie, słodkie danie 🙂

Składniki:

  • 500 ml (2 szklanki) mleka 3,2%
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • łyżka oleju
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Naleśniki: Wszystkie składniki wsypujemy/ wlewamy do miski po czym miksujemy, aby nie było grudek. Smażymy na łyżce dobrze rozgrzanego oleju na patelni. Ciasto na patelnię nakładamy małą chochlą, po czym ruchem ręki trzymając za rączkę patelni rozprowadzamy na cały spód (dla tych co 1 raz smażą naleśniki) tak, aby powstał okrągły naleśnik. Obsmażamy z obu stron. Naleśnika przekręcamy płaską drewnianą łopatką. Należy pamiętać, że patelnia musi być ciągle natłuszczona tak więc co 2, 3 naleśniki należy dolać odrobinę oleju.

2Nadzienie: Wszystkie składniki mieszamy widelcem dokładnie w miseczce. Nadzieniem smarujemy ciepłe naleśniki, po czym zwijamy je w ruloniki, zgodnie z powyższym zdjęciem.

Porcja dla:

4 osób