Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Prosty przepis na wątrobę wołową duszoną z cebulą i marchewką w sosie pomidorowym. Tani i smaczny obiad.
Składniki:
- 1 kg wątroby wołowej
- olej roślinny do smażenia
- 1 cebula
- 2 marchewki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
1Wątrobę umyć i oczyścić z żyłek. Pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem.
2Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać wątróbkę i smażyć jeszcze chwilę.
3Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i smażyć przez 10 minut.
4Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką i śmietaną. Rozcieńczyć wodą i dodać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia i w razie potrzeby dodać więcej wody, aby powstał sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić przez 10 minut pod przykryciem.
Porcja dla:
6 osób