Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Prosty przepis na wątrobę wołową duszoną z cebulą i marchewką w sosie pomidorowym. Tani i smaczny obiad.

Składniki:

  • 1 kg wątroby wołowej
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

1Wątrobę umyć i oczyścić z żyłek. Pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem.

2Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać wątróbkę i smażyć jeszcze chwilę.

3Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i smażyć przez 10 minut.

4Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką i śmietaną. Rozcieńczyć wodą i dodać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia i w razie potrzeby dodać więcej wody, aby powstał sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić przez 10 minut pod przykryciem.

Porcja dla:

6 osób