Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Bakłażan smażony z brązowym ryżem, orzechami włoskimi, czosnkiem i rozmarynem. Ta aromatyczna propozycja kulinarna może być zarówno wspaniałym dodatkiem do dań jak i samodzielnym wegetariańskim posiłkiem.

Składniki:

  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 2 bakłażany
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku wyciśniete przez praskę
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Ryż ugotować na półmiękko.

2Bakłażany pokroić w paski, ułożyć na nienatłuszczonej patelni, osuszyć. Dodać oliwę i smażyć, aż zmiękną.

3Dodać orzechy, rozmaryn i czosnek. Smażyć, cały czas mieszając, przez około 2-3 minuty. Dodać ryż, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Podawać.

Porcja dla:

4 osób