Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Bakłażan smażony z brązowym ryżem, orzechami włoskimi, czosnkiem i rozmarynem. Ta aromatyczna propozycja kulinarna może być zarówno wspaniałym dodatkiem do dań jak i samodzielnym wegetariańskim posiłkiem.
Składniki:
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 2 bakłażany
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku wyciśniete przez praskę
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Ryż ugotować na półmiękko.
2Bakłażany pokroić w paski, ułożyć na nienatłuszczonej patelni, osuszyć. Dodać oliwę i smażyć, aż zmiękną.
3Dodać orzechy, rozmaryn i czosnek. Smażyć, cały czas mieszając, przez około 2-3 minuty. Dodać ryż, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Podawać.
Porcja dla:
4 osób