Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
240 min.
240 min.
Całkowity czas:
255 min.
255 min.
Świetny przepis na wędzonego kurczaka! Często dodaję do mojego grilla kawałki drewna z orzecha białego, aby wzbogacić smak wędzonego mięsa.
Składniki:
- 1 (1,5-2 kg) cały kurczak
- 50 g (3 łyżki) masła
- 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
1Nagrzać grilla do niskiej temperatury.
2Opłukać kurczaka zewnątrz i wewnątrz. Osuszyć ręcznikiem. Poluzować skórę w okolicy piersi.
3Umieścić 3 łyżki masła w różnych miejscach pod skórą kurczaka. Wymieszać zioła i umieścić połowę pod skórą i drugą połowę w środku kurczaka.
4Wędzić kurczaka przez 4 godziny lub aż po nakłuciu widelcem soki wypływające z kurczaka będą przezroczyste.
Porcja dla:
8 osób