Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
240 min.
Całkowity czas:
255 min.

Świetny przepis na wędzonego kurczaka! Często dodaję do mojego grilla kawałki drewna z orzecha białego, aby wzbogacić smak wędzonego mięsa.

Składniki:

  • 1 (1,5-2 kg) cały kurczak
  • 50 g (3 łyżki) masła
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

1Nagrzać grilla do niskiej temperatury.

2Opłukać kurczaka zewnątrz i wewnątrz. Osuszyć ręcznikiem. Poluzować skórę w okolicy piersi.

3Umieścić 3 łyżki masła w różnych miejscach pod skórą kurczaka. Wymieszać zioła i umieścić połowę pod skórą i drugą połowę w środku kurczaka.

4Wędzić kurczaka przez 4 godziny lub aż po nakłuciu widelcem soki wypływające z kurczaka będą przezroczyste.

Porcja dla:

8 osób