15 min.
10 min.
25 min.
W dużych chrupiących bułeczkach jest sporo miejsca na pikantną sałatkę z tuńczyka, słodkiej kukurydzy i czerwonej fasoli. Nadziane bułeczki podgrzewa się w piekarniku. To proste i bardzo smakowite danie.
Składniki:
- 4 duże białe bułeczki, o średnicy około 10 cm (każda ok. 100 g)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka ostrego albo średnio ostrego sosu chili
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 200 g tuńczyka z puszki w sosie własnym, odsączonego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Z bułek ściąć wierzchy i odłożyć je na bok. Wydrążyć prawie cały miąższ, tak aby została warstwa grubości około 1 cm. Na chwilę odłożyć bułki.
2Wydrążony miąższ pokruszyć palcami albo w robocie kuchennym. Rozsypać 85 g okruchów na blasze do pieczenia i opiekać w piekarniku 10 minut, aż będą suche i chrupiące. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Pozostawić piekarnik cały czas włączony.
3Wymieszać kwaśną śmietanę z majonezem, sosem chili oraz sokiem z limonki. Dodać tuńczyka, słodką kukurydzę, czerwoną fasolę, zieloną paprykę, kolendrę i wysuszone okruchy pieczywa. Wszystkie składniki wymieszać dość delikatnie, aby nie rozdrobnić za bardzo kawałków tuńczyka.
4Włożyć nadzienie do wydrążonych bułek i przykryć uprzednio ściętymi wierzchami. Ułożyć bułki na blasze i okryć niezbyt szczelnie folią do pieczenia. Piec 5 minut, zdjąć folię i pozostawić na kolejne 5 minut, aby skórka pieczywa zrobiła się chrupiąca. Nadzienie powinno być ciepłe, ale nie należy doprowadzić do tego, że zacznie “bulgotać”. Podawać od razu.
Porcja dla:
4 osób