Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
130 min.
Całkowity czas:
145 min.

Szukasz przepisu na soczysty i aromatyczny schab? Oto on – prosty i smaczny, duszony w piwie i w sosie własnym, z dodatkiem cebuli.

Składniki:

  • 2 kg schabu bez kości
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 3 duże cebule, posiekane

Przygotowanie:

1Schab oprószyć solą i pieprzem. W garnku rozgrzać olej z masłem i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Odłożyć na bok.

2Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, podlać odrobiną wody i dusić, aż zmięknie. Przełożyć do garnka, zalać piwem, dodać liście laurowe i włożyć mięso. Dusić na małym ogniu przez 2 godziny, od czasu do czasu odwracając schab na drugą stronę.

3Mięso wyjąć z garnka i pokroić w plastry. Wyjąć liście laurowe, a sos zagęścić mąką, wymieszać, zagotować i podawać do schabu.

Porcja dla:

10 osób