Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
130 min.
130 min.
Całkowity czas:
145 min.
145 min.
Szukasz przepisu na soczysty i aromatyczny schab? Oto on – prosty i smaczny, duszony w piwie i w sosie własnym, z dodatkiem cebuli.
Składniki:
- 2 kg schabu bez kości
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 3 duże cebule, posiekane
Przygotowanie:
1Schab oprószyć solą i pieprzem. W garnku rozgrzać olej z masłem i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Odłożyć na bok.
2Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, podlać odrobiną wody i dusić, aż zmięknie. Przełożyć do garnka, zalać piwem, dodać liście laurowe i włożyć mięso. Dusić na małym ogniu przez 2 godziny, od czasu do czasu odwracając schab na drugą stronę.
3Mięso wyjąć z garnka i pokroić w plastry. Wyjąć liście laurowe, a sos zagęścić mąką, wymieszać, zagotować i podawać do schabu.
Porcja dla:
10 osób