05 min.
20 min.
25 min.
Kurczak i karczochy z dodatkiem czerwonej papryki, czarnych oliwek, tymianku i odrobiny cytryny to potrawa o śródziemnomorskim smaku. Doskonałym dodatkiem do tego prostego dania może być ryż lub młode ziemniaki.
Składniki:
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka suszonego tymianku
- sól i pieprz
- 8 udek z kurczaka, bez skóry i kości
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 puszka karczochów, osuszonych i przepołowionych
- 2 czerwone papryki, pokrojone w cienkie plasterki
- 85 g czarnych oliwek, przekrojonych na pół
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
- 125 ml bulionu drobiowego
- skórka cytrynowa z 1 cytryny, drobno posiekana
Przygotowanie:
1Mąkę, suszony tymianek, sól i pieprz wsypać do foliowej torebki. Włożyć do torebki udka (po 2-3 naraz) i potrząsać, żeby pokryły się mieszanką przypraw. Wyjąć, strząsnąć nadmiar mieszanki. Rozgrzać piekarnik do 100 stopni C.
2Na dużej patelni rozgrzać olej, wykładać udka, gładką stroną do dołu, smażyć przez około 3 minuty, aż staną się złociste.
3Obrócić udka i smażyć przez następne 8 minut, aż po nakłuciu wyciekające soki będą przejrzyste . Przełożyć mięso do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika, żeby nie stygło.
4Wylać z patelni nadmiar oleju, pozostawiając jedynie cienką warstwę, a następnie dodać czosnek i smażyć, mieszając przez 10 sekund. Wrzucić karczochy i czerwoną paprykę, smażyć ciągle mieszając jeszcze przez 3-5 minut, aż papryka zmięknie. Dodać oliwki.
5Dolać wino, poczekać – nadal mieszając – żeby całe wyparowało, a następnie wywar i skórkę cytrynową, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż połowa wyparuje. Doprawić do smaku.
6Wyłożyć mięso na talerze, obłożyć karczochami i papryką. Przybrać gałązkami tymianku, kawałkami cytryny i podawać.
Porcja dla:
4 osób