40 min.
40 min.
80 min.
Jest to pracochłonne danie, ale naprawdę warte wysiłku. Mój tata i babcia się tym zajadali. Najlepiej podawać z sosem serowym lub włoskim
Składniki:
- ugotowany filet z kurczaka
- 1 pomidor
- 1 cebula, pokrojona
- 3 ogórki kiszone
- 4 kotlety wieprzowe
- przyprawy: do pizzy, do mięsa wieprzowego, słodka papryka
Przygotowanie:
1Pierś z kurczaka zmiksować z pomidorem, pokrojoną cebulką i 2 ogórkami. Odstawić do lodówki.
2Kotlety pokroić w paski, obtoczyć w przyprawach i usmażyć w oleju.
3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
4Ciasto francuskie rozwałkować. Do pasty pomidorowej dodać pokrojoną paprykę. Na środku ciasta rozprowadzić pastę na kształt prostokąta. Pa pastę nałożyć sałatę i cienko pokrojonego ostatniego ogórka. Na wierzch połozyć mięso wieprzowe. Ciasto po bokach nadzienia pokroić w paski i zaplatać na farszu trochę jak kłosa. Wierzch posmarować białkiem.
5Piec w nagrzanym piekarniku aż ciasto się zarumieni.
Porcja dla:
4 osób