Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
80 min.

Jest to pracochłonne danie, ale naprawdę warte wysiłku. Mój tata i babcia się tym zajadali. Najlepiej podawać z sosem serowym lub włoskim

Składniki:

  • ugotowany filet z kurczaka
  • 1 pomidor
  • 1 cebula, pokrojona
  • 3 ogórki kiszone
  • 4 kotlety wieprzowe
  • przyprawy: do pizzy, do mięsa wieprzowego, słodka papryka

Przygotowanie:

1Pierś z kurczaka zmiksować z pomidorem, pokrojoną cebulką i 2 ogórkami. Odstawić do lodówki.

2Kotlety pokroić w paski, obtoczyć w przyprawach i usmażyć w oleju.

3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

4Ciasto francuskie rozwałkować. Do pasty pomidorowej dodać pokrojoną paprykę. Na środku ciasta rozprowadzić pastę na kształt prostokąta. Pa pastę nałożyć sałatę i cienko pokrojonego ostatniego ogórka. Na wierzch połozyć mięso wieprzowe. Ciasto po bokach nadzienia pokroić w paski i zaplatać na farszu trochę jak kłosa. Wierzch posmarować białkiem.

5Piec w nagrzanym piekarniku aż ciasto się zarumieni.

Porcja dla:

4 osób