Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
400 min.

Τσουρέκι piecze się tradycyjnie w czasie wielkanocnym i nie jest to taka zwykła buła! Jak na chałkę jest niezwykle bogata w dodatki, wilgotna i aromatyczna. Tradycyjnie pomiędzy splecione wałki wtyka się jajka ugotowane na twardo i zafarbowane na czerwono… ja postanowiłam podarować sobie ten etap przygotowywania tsoureki. Natomiast zaplotłam moją migdałową bułę w tradycyjny sposób – z czterech wałków.

Składniki:

  • ½ szklanki mleka
  • 60 g świeżych drożdży
  • ½ kg mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1ROBIMY ZACZYN Mleko podgrzewamy i wlewamy do dużej miski. Dodajemy rozkruszone drożdże, 2/3 szklanki mąki i 2 łyżki cukru. Mieszamy wszystko razem, nakrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

2ROBIMY CIASTO Masło topimy w rondelku i studzimy do temperatury pokojowej.

3Do duuuużej michy przesiewamy resztę mąki. Dodajemy do niej mielone migdały, sól, pozostały cukier oraz skórkę pomarańczową i mieszamy wszystko razem. Z powstałej mieszanki robimy kopczyk, a w nim dołek. W dołku umieszczamy wyrośnięty zaczyn, stopione masło i wbijamy 3 jajka.

4Zagniatamy spójne ciasto, a kiedy zaczyna odchodzić od rąk, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze 10-15 minut na jędrne, błyszczące ciasto (staramy się nie podsypywać mąką – zbyt duża jej ilość spowoduje, że chałka będzie ciężka i sucha). Tak umęczone ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem duuuużej michy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

5ZAPLATAMY CHAŁKĘ Pachnące, wyrośnięte ciasto uderzamy teraz pięścią, aby je odpowietrzyć i zabieramy się za tworzenie splotu.

6Najpierw ciasto dzielimy na cztery równe części, a następnie z każdej z nich robimy (zagniatając, turlając, kulając…) długi wałek, około 35-40 cm. Powstałe wałki łączymy, zlepiając końce razem i zaplatamy warkocz. Po skończeniu zaplatania łączymy razem końce i podwijamy pod spód.

7Tak powstałą chałkę wykładamy do dużej podłużnej formy lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. Tsoureki to zdecydowanie wypiek dla cierpliwych…

8PIECZEMY Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Piękną, wyrośniętą chałkę smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i ewentualnie posypujemy sezamem lub płatkami migdałowymi.

9W końcu możemy ją upiec! Wkładamy do rozgrzanego pieca na około 30-40 minut, aż ładnie się zarumieni.

10Ja pałaszuję jeszcze ciepłą, posmarowaną masłem ze szklanką zimnego mleka.

Porcja dla:

1 osoby