Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
06 min.
Całkowity czas:
16 min.

Podawać ze świeżym pieczywem lub jako dip do warzyw. Pasta ciekawie komponuje się ze świeżą kolendrą.

Składniki:

  • 450 g mrożonego groszku
  • 1 kostka tofu naturalnego Polsoja
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1½ łyżeczki pasty wasabi
  • sól i biały pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Zamrożony groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować ok. 6 minut.

2Groszek odcedzić, zostawiając trochę wody z gotowania, a następnie dodać pokrojone na kilka kawałków tofu, oliwę, olej sezamowy, pastę wasabi, sól i pieprz.

3Całość zmiksować, dolewając w razie potrzeby wodę, w której gotował się groszek (ma powstać gładki krem).

Porcja dla:

6 osób