60 min.
120 min.
Włoska kiełbasa jest doskonała do pizzy, zapiekanek, ale też smażona z patelni. We Włoszech są jej różne rodzaje, a to przepis na jedną z nich.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 200 g słoniny, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 3 łyżki nasion kopru włoskiego
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1,5 łyżki słodkiej papryki
Przygotowanie:
1Włożyć mięso i słoninę do zamrażalnika na 30 minut. Włożyć tam też maszynkę do mięsa (co pomoże później łatwiej mielić).
2Nasiona kopru wsypać na suchą patelnię i prażyć na dużym ogniu aż zaczną wydzielać intensywny zapach. Zdjąć z ognia i przesypać do moździerza. Grubo utłuc, dodać pozostałe przyprawy i czosnek.
3Częściowo zmrożone mięso i słoninę zmielić w schłodzonej maszynce ze średnim sitkiem.
4Zmielone mięso wymieszać z przyprawami i dobrze mieszać dłońmi przez 2-3 minuty, aż masa zacznie się sklejać.
5Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (nie dłużej niż na noc).
6Moczyć jelito w zimnej wodzie przez 30 minut. Następnie do kranu przytknąć lejek do nadziewania kiełbas (szerszą stroną), na drugą stronę nałożyć początek jelita i przepuścić przez nie zimną wodę, płucząc je od środka.
7Na maszynkę do mięsa nałożyć średni lejek. Na lejek nałożyć jelito i zacząć wyciskać masę mięsną. Gdy nieco mięsa wyjdzie za lejek, naciągnąć na nie końcówkę jelita i związać.
8Wyciskać resztę mięsa, podtrzymując kiełbasę drugą ręką. Na koniec zawiązać drugą końcówkę jelita.
9Oddzielać kiełbaski, zakręcając nimi. Po każdej kiełbasce zmieniać kierunek skręcania.
10Nakłuć kiełbaski aby w czasie gotowania uchodziło z nich powietrze. Ugotować, upiec, usmażyć lub zgrillować!
11Kiełbaski zużyć w ciągu 3 dni. W zamrażarce wytrzymają do 3 miesięcy.
Porcja dla:
8 osób