20 min.
20 min.
55 min.
Super proste danie w stylu meksykańskich „nachos” i absolutna bomba! Dodaj do tego sałatkę guacamole z awokado, trochę śmietany i salsy, a nie oderwiesz się od talerza. Jeśli nie lubisz zbyt ostrych potraw, po prostu pomiń pieprz cayenne.
Składniki:
- 2 drobno pokrojone filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka (lub do smaku) pieprzu cayenne
- 340 g chipsów kukurydzianych z tortilli
- 230 g mieszanki tartych żółtych serów
- 220 g pokrojonych zielonych chilli ze słoika, odcedzonych
Przygotowanie:
1W średniej misce wymieszać kurczaka z olejem roślinnym i pieprzem cayenne. Pozostawić w zalewie przez 15 minut lub dłużej.
2Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i wrzucić przyprawionego kurczaka. Obsmażać, aż straci różowy kolor. Zdjąć z ognia i odstawić.
3Nagrzać piekarnik do 165°C. Na dnie żaroodpornej brytfanki wielkości 23×33 cm ułożyć cienką warstwę chipsów z tortilli. Na chipsy nałożyć 1/4 mięsa kurczaka, 1/4 papryczek chilli i 1/4 sera. Powtarzać układanie warstw z wykorzystaniem wszystkich składników, kończąc na wierzchu warstwą sera.
4Piec przez 15 do 20 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ser się roztopi i wszystko będzie gorące. Podawać z ulubionymi sosami i innymi dodatkami.
Porcja dla:
6 osób