10 min.
40 min.
50 min.
Schab wieprzowy w śmietanowym sosie z pieczarkami, białym winem, szynką i cebulą, zapiekany z serem. Można tu użyć także kotletów schabowych. Doskonale pasują do niego gotowane ziemniaki i zielona fasolka.
Składniki:
- 500 g schabu wieprzowego (ok. 120 g na osobę)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 3 łyżki mąki
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 50 g szynki pokrojonej w drobną kostkę
Przygotowanie:
1Pokroić schab w plastry. Natrzeć je solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w 2 łyżkach mąki, strzepując jej nadmiar.
2W patelni rozgrzać masło i podsmażać kotlety z każdej strony po ok. 4 minuty. Ułożyć kotlety obok siebie na dużej blasze do pieczenia i wstawić do ciepłego piekarnika, aby nie ostygły.
3W tłuszczu pozostałym na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i szynkę, a następnie dodać pieczarki. Dodać wino i doprowadzić całość do wrzenia.
4Śmietanę wymieszać z pozostałą 1 łyżką mąki i dodać do patelni. Gotować przez 2 minuty, stale mieszając. Doprawić gałką muszkatołową i solą.
5Polać sosem schab i posypać startym serem.
6Rozgrzać piekarnik do 180 C i piec całość przez ok. 25 minut.
Porcja dla:
4 osób