Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Schab wieprzowy w śmietanowym sosie z pieczarkami, białym winem, szynką i cebulą, zapiekany z serem. Można tu użyć także kotletów schabowych. Doskonale pasują do niego gotowane ziemniaki i zielona fasolka.

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego (ok. 120 g na osobę)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 50 g szynki pokrojonej w drobną kostkę

Przygotowanie:

1Pokroić schab w plastry. Natrzeć je solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w 2 łyżkach mąki, strzepując jej nadmiar.

2W patelni rozgrzać masło i podsmażać kotlety z każdej strony po ok. 4 minuty. Ułożyć kotlety obok siebie na dużej blasze do pieczenia i wstawić do ciepłego piekarnika, aby nie ostygły.

3W tłuszczu pozostałym na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i szynkę, a następnie dodać pieczarki. Dodać wino i doprowadzić całość do wrzenia.

4Śmietanę wymieszać z pozostałą 1 łyżką mąki i dodać do patelni. Gotować przez 2 minuty, stale mieszając. Doprawić gałką muszkatołową i solą.

5Polać sosem schab i posypać startym serem.

6Rozgrzać piekarnik do 180 C i piec całość przez ok. 25 minut.

Porcja dla:

4 osób