Wołowina w ziołowym sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
20 min.

Cienkie plastry soczystej wołowiny w pomidorowym sosie z dodatkiem czosnku i oregano to wspaniały obiad dla miłośników mięsa!

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, przekrojone na pół
  • 400 ml passaty
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 600 g wołowiny pokrojonej w cienkie plastry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Oliwę rozgrzać na patelni, dodać czosnek i smażyć, aż uwolni aromat. Dodać passatę i oregano i zagotować. Doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

2Dodać mięso, przykryć i gotować przez 5 minut. Plastry wołowiny odwrócić na drugą stronę i gotować przez kolejne 5 minut.

3Podawać z sosem posypane pietruszką.

Porcja dla:

4 osób