15 min.
45 min.
60 min.
Wegetariańska zapiekanka z cukinią, pomidorami, czosnkiem, mozzarellą i parmezanem. Najlepiej smakuje z bagietką i zieloną sałatką.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 młode cukinie, pokrojone w plasterki
- 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 115 g mozzarelli, pokrojonej w cienkie plasterki
- 4 duże pomidory, obrane i pokrojone w plasterki
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5). Kratkę z piekarnika ustawić na 1/3 wysokości od góry (bliżej górnej grzałki).
2W dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cukinię tak, aby ułożona była w jednej warstwie na dnie patelni. Posypać czosnkiem i smażyć, aż się zrumieni z obydwu stron (ok. 8 minut z każdej strony). Zdjąć z patelni i smażyć kolejną porcję cukinii.
3W dużym naczyniu żaroodpornym (20×30 cm) układać na przemian plastry cukinii, mozzarelli i pomidora, tworząc ładne rządki. Posypać po wierzchu parmezanem, bazylią, solą i pieprzem.
4Piec w rozgrzanym piekarniku, aż ser się stopi i zrumieni – ok. 30 minut.
Porcja dla:
2 osób