Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Wegetariańska zapiekanka z cukinią, pomidorami, czosnkiem, mozzarellą i parmezanem. Najlepiej smakuje z bagietką i zieloną sałatką.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 młode cukinie, pokrojone w plasterki
  • 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 115 g mozzarelli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 4 duże pomidory, obrane i pokrojone w plasterki
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5). Kratkę z piekarnika ustawić na 1/3 wysokości od góry (bliżej górnej grzałki).

2W dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cukinię tak, aby ułożona była w jednej warstwie na dnie patelni. Posypać czosnkiem i smażyć, aż się zrumieni z obydwu stron (ok. 8 minut z każdej strony). Zdjąć z patelni i smażyć kolejną porcję cukinii.

3W dużym naczyniu żaroodpornym (20×30 cm) układać na przemian plastry cukinii, mozzarelli i pomidora, tworząc ładne rządki. Posypać po wierzchu parmezanem, bazylią, solą i pieprzem.

4Piec w rozgrzanym piekarniku, aż ser się stopi i zrumieni – ok. 30 minut.

Porcja dla:

2 osób