Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
110 min.

Prosty mus jabłkowy, który z powodzeniem można użyć do szarlotki lub innych ciast, albo po prostu do kanapek. Najlepiej przygotować go z papierówek.

Składniki:

  • 2 kg papierówek
  • 1/2 szklanki wody
  • 400 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

1Jabłka umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki lub w plasterki.

2W garnku wymieszać wszystkie składniki i gotować na małym ogniu przez 60-90 minut, aż cała woda wyparuje, a mus będzie miał gładką i gęstą konsystencję.

3Nałożyć do czystych słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować przez 7-10 minut.

Porcja dla:

3 osób