Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Jeśli znudziły Ci się tradycyjnie panierowane filety rybne, spróbuj zapiekankę. Dorsz z makaronem i cebulką w śmietanie. Palce lizać!

Składniki:

  • 300 g makaronu kolanka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 kg filetów z dorsza (może być też szczupak, sum lub lin)
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula

Przygotowanie:

1Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, przelać gorącą wodą, dodać 2 łyżki masła, wymieszać i odstawić.

2Filety rybne umyć i osuszyć, a następnie pokroić na kawałki wielkości 2 cm.

3Cebule pokroić w krążki i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Dodać na patelnię rybę, oprószyć solą i pieprzem, dolać ok. 1/4 szklanki wody, przykryć patelnię i dusić całość około 20 minut.

4Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.

5Przygotować sos: w miseczce wymieszać kostkę rosołową z 2 łyżkami wody. Dodać śmietanę i jajko i dobrze wymieszać całość.

6Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, a następnie ułożyć warstwę z połowy makaronu. Na to położyć uduszoną rybę z cebulką i przykryć makaronem. Zalać całość sosem, nie mieszać! Posypać żółtym serem.

7Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut aż ser się zrumieni.

Porcja dla:

4 osób