30 min.
10 min.
40 min.
Ciepła pitta wypełniona pikantną baraniną i kruchą sałatą to północnoafrykański przepis na szybki i smaczny lunch. Chudą baraninę smaży się z czosnkiem, imbirem, sosem harissa i miętą, aby uzyskać oryginalny smak.
Składniki:
- 4 pełnoziarniste chlebki pitta
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 400 g udźca lub karkówki baraniej, bez kości, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego w cienkie plastry
- 1 duży zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżki sosu harissa
- 4 łyżki grubo posiekanej świeżej mięty lub kolendry
- 4 łyżki niskotłuszczowego jogurtu
Przygotowanie:
1Najpierw przygotować sałatę i chlebki pitta. Wymieszać w salaterce liście sałaty z czerwoną cebulą i ogórkiem. Skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Ostrym nożem rozkroić pitty z jednej strony, tak, aby utworzyć kieszonki. Odłożyć.
2Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Rozgrzać mocno wok lub patelnię o grubym dnie i rozprowadzić oliwę. Dodać mięso, czosnek i imbir, smażyć przez 4–5 minut do zrumienienia. Dodać sos harissa i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Maksymalnie zmniejszyć ogień. Mięso nie może się dalej smażyć, ale nie powinno też stygnąć.
3Pitty ułożyć na ruszcie w piekarniku i piec po obu stronach po minucie, żeby dobrze się rozgrzały. W tym czasie zwiększyć ogień pod mięsem, dodać miętę lub kolendrę i delikatnie wymieszać składniki.
4Rozdzielić mięso i sałatę na cztery pitty, każdą porcję polać łyżką jogurtu i podawać gorące.
Porcja dla:
4 osób