Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ciepła pitta wypełniona pikantną baraniną i kruchą sałatą to północnoafrykański przepis na szybki i smaczny lunch. Chudą baraninę smaży się z czosnkiem, imbirem, sosem harissa i miętą, aby uzyskać oryginalny smak.

Składniki:

  • 4 pełnoziarniste chlebki pitta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 400 g udźca lub karkówki baraniej, bez kości, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego w cienkie plastry
  • 1 duży zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
  • 2 łyżki sosu harissa
  • 4 łyżki grubo posiekanej świeżej mięty lub kolendry
  • 4 łyżki niskotłuszczowego jogurtu

Przygotowanie:

1Najpierw przygotować sałatę i chlebki pitta. Wymieszać w salaterce liście sałaty z czerwoną cebulą i ogórkiem. Skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Ostrym nożem rozkroić pitty z jednej strony, tak, aby utworzyć kieszonki. Odłożyć.

2Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Rozgrzać mocno wok lub patelnię o grubym dnie i rozprowadzić oliwę. Dodać mięso, czosnek i imbir, smażyć przez 4–5 minut do zrumienienia. Dodać sos harissa i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Maksymalnie zmniejszyć ogień. Mięso nie może się dalej smażyć, ale nie powinno też stygnąć.

3Pitty ułożyć na ruszcie w piekarniku i piec po obu stronach po minucie, żeby dobrze się rozgrzały. W tym czasie zwiększyć ogień pod mięsem, dodać miętę lub kolendrę i delikatnie wymieszać składniki.

4Rozdzielić mięso i sałatę na cztery pitty, każdą porcję polać łyżką jogurtu i podawać gorące.

Porcja dla:

4 osób