Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Wspaniale sycąca frittata, czyli omlet po włosku. Ziemniaki i cebula podsmażone na rumiano, a nastepnie zapieczone z jajkami i serem żółtym. Pycha!

Składniki:

  • 8 młodych ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 małe cebule, cienko pokrojone
  • sól i pieprz do smaku
  • 10 jajek
  • 1/2 szklanki startego sera typu cheddar
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

1Ziemniaki włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10-12 minut, aż zmiękną. Odcedzić, przestudzić. Obrać i pokroić na około 1 cm kawałki.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Na dużej patelni z żaroodporną rączką rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać ziemniaki i podsmażyć, aż się zrumienią. Doprawić solą i pieprzem.

3W misce roztrzepać jajka i wymieszać z serem. Doprawić solą i pieprzem. Przelać na patelnię, dodać śmietanę i wymieszać delikatnie z jajkami za pomocą końcówki noża. Trzymać na ogniu przez 2-3 minuty, aż brzegi się zetną.

4Ostrożnie wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12 minut, aż wierzch całkowicie się zetnie. Przełożyć na talerz i podawać.

Porcja dla:

8 osób