10 min.
30 min.
40 min.
Wspaniale sycąca frittata, czyli omlet po włosku. Ziemniaki i cebula podsmażone na rumiano, a nastepnie zapieczone z jajkami i serem żółtym. Pycha!
Składniki:
- 8 młodych ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 małe cebule, cienko pokrojone
- sól i pieprz do smaku
- 10 jajek
- 1/2 szklanki startego sera typu cheddar
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1Ziemniaki włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10-12 minut, aż zmiękną. Odcedzić, przestudzić. Obrać i pokroić na około 1 cm kawałki.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Na dużej patelni z żaroodporną rączką rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać ziemniaki i podsmażyć, aż się zrumienią. Doprawić solą i pieprzem.
3W misce roztrzepać jajka i wymieszać z serem. Doprawić solą i pieprzem. Przelać na patelnię, dodać śmietanę i wymieszać delikatnie z jajkami za pomocą końcówki noża. Trzymać na ogniu przez 2-3 minuty, aż brzegi się zetną.
4Ostrożnie wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12 minut, aż wierzch całkowicie się zetnie. Przełożyć na talerz i podawać.
Porcja dla:
8 osób