Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Wspaniała zapiekanka, która wymaga trochę pracy – ale naprawdę warto! Jest dość kaloryczna, więc świetnie poprawia humor w jesienne wieczory 🙂

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • kilka ząbków czosnku (wedle upodobań, ok. 2-4)
  • 20 g startego sera żółtego

Przygotowanie:

1Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Rozgrzać w patelni olej i podsmażyć w nim ziemniaki na średnim ogniu, aż będą lekko rumiane (ok. 15 min.).

2Śmietanę zagotować w rondlu, od czasu do czasu mieszając aby nie przywarła.

3Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką, a następnie pokroić w kostkę. W patelni rozgrzać olej i podsmażyć pieczarki wraz z cebulą, tak aby odparować z nich cały sok (ok. 20 min.).

4W dużym garnku wymieszać delikatnie ziemniaki z ugotowaną śmietaną i uduszonymi pieczarkami z cebula, a następnie doprowadzić całość do delikatnego wrzenia (gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut). Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem.

5Nagrzać piekarnik do 180°C.

6Wysmarować masłem duże naczynie żaroodporne i posypać bułką tartą. Wyłożyć zawartość garnka do naczynia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut, a około 5 minut przed wyjęciem posypać serem żółtym.

Porcja dla:

4 osób