15 min.
60 min.
75 min.
Wspaniała zapiekanka, która wymaga trochę pracy – ale naprawdę warto! Jest dość kaloryczna, więc świetnie poprawia humor w jesienne wieczory 🙂
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 l śmietany 30%
- 1/2 kg pieczarek
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- kilka ząbków czosnku (wedle upodobań, ok. 2-4)
- 20 g startego sera żółtego
Przygotowanie:
1Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Rozgrzać w patelni olej i podsmażyć w nim ziemniaki na średnim ogniu, aż będą lekko rumiane (ok. 15 min.).
2Śmietanę zagotować w rondlu, od czasu do czasu mieszając aby nie przywarła.
3Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką, a następnie pokroić w kostkę. W patelni rozgrzać olej i podsmażyć pieczarki wraz z cebulą, tak aby odparować z nich cały sok (ok. 20 min.).
4W dużym garnku wymieszać delikatnie ziemniaki z ugotowaną śmietaną i uduszonymi pieczarkami z cebula, a następnie doprowadzić całość do delikatnego wrzenia (gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut). Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem.
5Nagrzać piekarnik do 180°C.
6Wysmarować masłem duże naczynie żaroodporne i posypać bułką tartą. Wyłożyć zawartość garnka do naczynia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut, a około 5 minut przed wyjęciem posypać serem żółtym.
Porcja dla:
4 osób